Sok z kiszonych buraków zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i wiosną wpływa na poprawę odporności organizmu na choroby, szczególnie wirusowe. Niebagatelne znaczenie ma też na poprawę wyników krwi, obniża bowiem jej ciśnienie tętnicze i wspomaga organizm w anemii.
Kiszonki od dawnych czasów dominowały w kuchni słowiańskiej. Doceniano wartość nie tylko kiszonych ogórków czy kapusty, ale także soku z kiszonych buraków.
[ZT]27873790[/ZT]
Sok z kiszonych buraków pity regularnie chroni mikroflorę jelitową podczas przewlekłej lub częstej antybiotykoterapii, wpływa na prawidłową pracę jelit – zapobiega zaparciom a dzięki obecności witaminy C – przyczynia się do poprawy stanu naszej skóry, wpływa na poprawę profilu lipidowego we krwi, wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wspomaga organizm w leczeniu anemii. Najważniejsze, że jego picie w umiarze nie przynosi skutków ubocznych.
Przekazywane z pokolenia na pokolenia przepisy przetrwały w lokalnej kuchni, oto jeden z nich:
- Do kamiennej kryży lub garnka do kiszenia kładziemy 2 kilogramy pokrojonych w kostkę buraczków, dodając 6 ząbków polskiego czosnku, 6 liści laurowych i 2 kubaby (ziela angielskiego) – wyjaśnia pani Krystyna z powiatu brodnickiego, która ze skromności nie chce ujawniać swoich danych. – Warto w dwa palce wziąć odrobinę cukru i dosypać do całości. Można też dodać nieco marchwi, selera, pora, chrzanu, pietruchy i wszelkich innych możliwych warzyw.
[ZT]27084881[/ZT]
Całość naczynia należy zalać 2 litrami solonej, letniej wody (w proporcji – 1 płaska łyżka stołowa soli na litr wody). Ważne, by buraczki były zalane wodą i nie wystawały ponad jej poziom. Następnie kryżę koniecznie należy postawić w ciepłym miejscu, na przykład przy kaloryferze. Tam całość powinna się kisić przez 3 doby. Gdy zawartość zacznie się szumować, wtedy szumówką na bieżąco należy usuwać zawiesinę. Po 3 dobach płyn należy zlać do butelek i tak można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni w czasie spożywania. Ukiszone buraczki zazwyczaj się wyrzuca, choć ja proponuję ugotować z nich dodatkowo na przykład barszcz domowy.
Gospodyni przestrzega, że nie każdy organizm toleruje ów sok. Dla niektórych bywa zbyt ostry, przez co po jednej lub kilku butelkach osoby rezygnują z jego przyjmowania. Inni z kolei piją go przez cały rok z jedno- lub dwumiesięczną przerwą.
Jak pić sok? Niektórzy na czczo wypijają rano pół szklanki – zimnego z lodówki lub nieco podgrzanego i to wystarcza w zupełności na cały dzień. Inni, mający dolegliwości nerkowe, wypijają z kolei po 3 kieliszki soku – rano, w południe i wieczorem. Zbyt duża ilość wypitego soku może prowadzić do biegunki.
Nie powinny po ten napój sięgać osoby chore na dnę moczanową czy kamicę nerkową, zalecany za to jest dla sportowców czy osób pracujących fizycznie, jako panaceum poprawiające ogólną wydolność organizmu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz