W maju i czerwcu w Grodzie Foluszek, należącym do Bractwa Rycerskiego Zamku Brodnickiego, był cykl warsztatów etnobotanicznych i kuchni słowiańskiej.
- Podczas weekendowych spotkań zgłębialiśmy wraz z uczestnikami tajniki kuchni słowiańskiej, garncarstwa, zduństwa oraz etnobotaniki. Teraz chcemy podzielić się wiedzą z innymi. Jeśli zatem macie ochotę spędzić miło niedzielę i przy okazji dowiedzieć się czegoś nowego, bądźcie 18 lipca. Na czas od 10.00 do 14.00 przygotowaliśmy wiele atrakcji, m.in. prezentację ogrodu ziołowego pieca chlebowego, tabliczek i zeszytu edukacyjnego. Uczestnicy warsztatów przekazywać będą wiedzę z zakresu etnobotaniki, kulinariów, ceramiki i zduństwa.
Będzie też degustacja poznanych podczas warsztatów słowiańskich specjałów. Ponadto Bractwo Rycerskie Zamku Radzyńskiego nauczy dawnych tańców ludowych, plecenia wianków i tworzenia słowiańskich motanek. Zapiszcie sobie tę datę w kalendarzu, zabierzcie rodzinę, przyjaciół i przybywajcie tłumnie do Grodu Foluszek - w imieniu organizatorów festynu zaprasza Joanna Piecyk.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu czasbrodnicy.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz