Zamknij

Groźne bakterie w mięsie! GIS pilnie wycofuje produkt

13:00, 19.11.2024 Źródło: GIS Aktualizacja: 13:31, 19.11.2024
Skomentuj Fot. Freepik Fot. Freepik

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii boczku wędzonego. Stwierdzono w nim obecność niebezpiecznej bakterii Listeria monocytogenes, która może wywołać groźną chorobę - listeriozę.

Zanieczyszczenie dotyczy produktu o nazwie Boczek Duński Wędzony, numer partii: 24305001, z terminem przydatności do spożycia oznaczonym na 30 listopada 2024 roku.

Producentem są Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., z siedzibą w Ostrołęce.

Co zrobić, jeśli mamy produkt?

GIS apeluje, aby nie spożywać tej partii boczku.

- Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą - czytamy w komunikacie GIS.

Jeśli ktoś spożył ten produkt i odczuwa objawy, takie jak gorączka, bóle mięśni czy inne dolegliwości charakterystyczne dla zakażeń pokarmowych, powinien natychmiast skonsultować się z lekarzem.

Co zrobił producent?

Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii natychmiast podjęły działania.

- Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu - informuje GIS.

Kontrola została przeprowadzona przez Inspekcję Weterynaryjną, a zalecenia dotyczące bezpieczeństwa żywności zostały wdrożone. Proces wycofywania nadzorują również organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Czym jest listerioza?

Listeria monocytogenes to bakteria mogąca wywołać poważną chorobę - listeriozę. Najbardziej narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży, noworodki oraz osoby z obniżoną odpornością.

Szczegółowe informacje o objawach i przebiegu choroby dostępne są na stronie GIS.

(Źródło: GIS)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%