Nad przebiegiem konkursów czuwało jury w składzie: Dorota Bibik - naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Starpostwa Powiatowego w Brodnicy, Marian Frankowski - szef kuchni Vine Resort $ Spa w Głęboczku, Przemysław Wiśniewski - szef kuchni internatu CKZiU, ks. Sławomir Sobierajski - proboszcz parafii pw. św. Wojciecha w Jabłonowie Pomorskim oraz Katia Symon - uczennica technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Konkurs aranżacji stołu bożonarodzeniowego postawił przed uczestnikami zadanie stworzenia eleganckiego oraz odzwierciedlającego świąteczne tradycje. Biorący udziałwykazali się wielką kreatywnością, prezentując stoły ozdobione ręcznie robionymi dekoracjami, świecami, choinkowymi gałązkami, a także stylowo dobranymi naczyniami.
- Poziom rywalizacji był niezwykle wysoki, a zwycięzcy wyróżnili się nie tylko dbałością o szczegóły, ale także pomysłowością w łączeniu nowoczesnych i klasycznych elementów - relacjonuje Marzena Janiszewska, nauczycielka w CKZiU.
W tej rywalizacji jury przyznało pierwsze miejsce „Cynamonkom”, które przygotował zespół w składzie: Natalia Sądowska, Julia Florkiewicz i Agata Krajewska. Drugie miejsce zdobyli Maciej Mazurek, Michał Rogowski i Kajetan Jakubowski za „Wigilijne Karpie”, a trzecie miejsce przypadło „Gwiezdnym pierożkom”, których autorkami były: Karolina Wieczorkowska, Julia Brzozowska i Joanna Żurawska.
Wśród szkół branżowych wyróżniono: „Pomocników Świętego Mikołaja”, czyli: Sarę Suer, Igora Brzezińskiego i Patryka Dąbrowskiego. Za „odwagę” wyróżnienie otrzymały także Maja Komorowska i Nikola Bałdyga, które ukryły się pod pseudonimem „Elfów”.
W drugim konkursie uczestnicy przygotowywali pierogi z różnymi farszami - od tradycyjnych, z kapustą i grzybami, po nowoczesne wariacje smakowe. Komisja oceniała nie tylko smak, ale także estetykę wykonania i oryginalność farszu. Zwycięzcy zachwycili swoimi wyjątkowymi kompozycjami smakowymi i starannością wykonania, co wyróżniło ich spośród innych uczestników.
Pierwsze miejsce zdobyli: Lucjan Weręgowski, Dominika Olszewska, Alicja Stachurska („Lepiej nie lepią”). Drugie przypadło teamowi w składzie: Magdalena Jaskólska, Wiktoria Łęgowska, Weronika Liszewska („Pierogowa Trójca”), a trzecie wywalczyły swoim kulinarnym talentem Maria Jagielska, Zuzanna Haska, Patrycja Jagielska („Pierogarnięci”).
Włożony trud, pasja i zaangażowanie uczestników i organizatorów uczyniły oba konkursy prawdziwą ucztą zarówno dla oczu i podniebienia. Konkursy zorganizowały: Sylwia Blinkiewicz i Dorota Miodyńska.
Źródło: Starostwo w Brodnicy, CKZiU
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz