Do Pokrzydowa przybyły przedstawicielki KGW Sumowo, Sumówko, Ciche, Najmowo, Zbiczno, Brzozie i Karbowo, które uraczyły wszystkich przybyłych na festiwal lokalnymi i własnoręcznie przygotowanymi specjałami i smakołykami. Tym sposobem wszyscy obecni mogli spróbować domowego zagraju z kapustą (KGW Brzozie), czarniny z kluchami (KGW Sumówko), pierogów z mięsem i twarogiem (KGW Sumowo), szarych klusek ze szpyrkami i z twarogiem (KGW Zbiczno), gołąbków w kapuście (KGW Najmowo), domowego chleba ze smalcem ze skwarkami i z kiszonym ogórkiem (KGW Ciche) oraz bigosu myśliwskiego (KGW Karbowo). Gospodynie z Pokrzydowa wystawiły na stoły m.in. golonkę w kapuście i inne mięsiwa, ziemniaki w mundurkach z tłoczonym olejem oraz domowe ciasta.
Po sutej degustacji członkinie Kół Gospodyń Wiejskich odebrały okolicznościowe upominki i pozowały do wspólnych zdjęć.
Sok z buraka i fjut
[ZT]27664447[/ZT]
- Pojezierze Brodnickie to obszar pogranicza, który nie wytworzył swojej kuchni, ale czerpał z tradycji kulinarnych Pomorza, innych rejonów Polski, ale również z Niemiec, czy Rosji – mówiła na festiwalu Danuta Grzyb. – Nasze pojezierze to najpiękniejsze okolice województwa z bogactwami darów lasów i jezior – od grzybów, jałowca i żurawin po różnorodne ryby. To smaki słodkie, kwaśne…, to zioła i kiszonki…, mięta i kapusta, napary z rumianku i głogu po aromat ziół i soku z buraka. Pamiętamy takie dania, jak biedazupa, zupa nic, fjut – słodki syrop z buraka cukrowego, półgęsek czy zawiesisty jednogarnkowy eintopf pochodzenia niemieckiego.
Festiwal Smaku i Tradycji poprowadziły Beata Korfanty i Małgorzata Lubczyńska z KGW Pokrzydowo. Ozdobą spotkania był występ młodzieży szkolnej w bajce o rybaku i złotej rybce w reżyserii i scenografii Aleksandry Findling. Stroje uszyła Beata Korfanty. Na scenie wystąpił również zespół „Pokrzydowianki".
Organizatorzy i goście
W spotkaniu w świetlicy GOKSiR wzięli udział zaproszeni goście: samorządowcy i urzędnicy powiatowi - Roman Pytlasiński, Małgorzata Smoczyńska i Justyna Prajs, przedstawiciele urzędu i rady gminy Zbiczno – Magdalena Golubska, Radosław Stawski, Katarzyna Ostrowska, Wojciech Nagórski i Waldemar Falkowski, sekretarz Mariusz Klonowski, dyrektor GOKSiR Katarzyna Kwiatkowska, Danuta Grzyb – przewodnicząca zarządu gminnego Kół Gospodyń Wiejskich w Zbicznie, Bogusław Błaszkiewicz – prezes zarządu LGD oraz Aleksandra i Mieczysław Babalscy, właściciele Wytwórni Makaronu „Bio" z Pokrzydowa.
Festiwal Smaku i Tradycji współorganizowali: Starostwo Powiatowe w Brodnicy, wójt gminy Zbiczno, GOKSiR Zbiczno, Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Pokrzydowo i Okolic, Sołectwo Pokrzydowo oraz Stowarzyszenie „Lokalna Grupa Działania Pojezierze Brodnickie".
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz