A może iść do lasu i przynieść dwa razy więcej grzybów niż zwykle? Wystarczy schylać się znacznie częściej, zbierając też te "niepewne" egzemplarze, a potem odwiedzić fachowca, który za darmo odrzuci to, co do jedzenia się nie nadaje.
Na targowisku i w sanepidzie
[ZT]27633632[/ZT]
Jak informuje szefowa brodnickiego sanepidu Danuta Kowalkowska-Szramka, w mieście mamy dwóch fachowców w tej branży. Codziennie rano i w godzinach dopołudniowych na targowisku miejskim dostępny jest Jerzy Szmeichel, a w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Brodnicy przy ul. Żwirki i Wigury pomocą przy ocenie grzybów służy Bogumiła Warmińska. Tu grzybiarzy ze zbiorami przyjmuje w dni robocze w godzinach 7.30-8.30 oraz 14-15. Wszystkie porady są bezpłatne.
Klasyfikator i rzeczoznawca
- Te dwie osoby to specjaliści, nad działalnością których mamy nadzór - mówi Danuta Kowalkowska-Szramka, państwowy powiatowy inspektor sanitarny w Brodnicy. Pan Szmeichel jest klasyfikatorem grzybów, a pani Warmińska - certyfikowanym grzyboznawcą, czyli osobą o kwalifikacjach zdobytych na specjalistycznych studiach. Oboje oceniają przydatność grzybów do spożycia, a w naszej siedzibie ostatnio grzybiarzy przychodzących w tym celu nie brakuje - kończy pani inspektor.
[ZT]25306645[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz