W Grodzie Foluszek po pandemicznej przerwie znów rozbrzmiewa róg kasztelana grodu Jana Majewskiego, który wita gości. A w grodzie dzieje się wiele ciekawych rzeczy i turystów coraz więcej.
15 maja cyklem warsztatów etnobotanicznych i kuchni słowiańskiej, i to nie online, a na żywo, rozpoczął się tu nowy projekt pod nazwą „Herbarium Anny Wazówny".
W czasie warsztatów etnobotanicznych zielarka Sara pokazywała, co truje, a co leczy z zebranego na łące ziela.
- Mówiliśmy też m.in. o tym, jak dbać o rośliny bez użycia sztucznych nawozów, fugnicydów czy środków owadobójczych. Potem w specjalnie wydrążonych kłodach i glebie posadziliśmy popularne w polskim lecznictwie gatunki ziół. Furorę zrobił ziołomiód, który robiliśmy z kwiatu mniszka lekarskiego i maceratu na zimnej wodzie z przytulii - mówi Ewelina Wolska-Bartz, koordynatorka projektu.
Drugiego dnia burza nie wystraszyła warsztatowiczów, którzy uczyli się kuchni słowiańskiej i przygotowywali potrawy z roślin zebranych wcześniej na łące i w lesie. M.in. po teorii na temat fermentacji wspólnie stworzono podpiwek - bezalkoholowy napój gazowany na bazie kawy zbożowej i szyszek chmielu. Dla fanów nieco innych nut smakowych przygotowano także fermentowany, kwaśny napój owocowy, który często był pijany na polskiej wsi w okresie Wielkiego Postu.
Foto: MO: Kasztelan wita gości w Grodzie Foluszek
W miniony weekend na zajęciach ze zdunem zbudowany został piec chlebowy, w którym na następnych zajęciach upieczony będzie chleb ze starych odmian polskich zbóż.
W niedzielę załoga Grodu Foluszek zaprosiła na warsztaty ceramiczne. Kasztelan Jan Majewski zdradzał tajemnice ugniatania, gładzenia, dekorowania gliny, z której powstawały prawdziwe cudeńka - donice i talerze ozdobne, patery, misy i kubki. Dalszy ciąg warsztatowej przygody - w kolejne czerwcowe weekendy.
10 lipca będzie podsumowanie warsztatów - spotkanie otwarte dla wszystkich z prezentacją wytworzonych rzeczy. Ktokolwiek zawita do grodu foluszkowego, będzie mógł sam spróbować swych sił w staropolskim rzemiośle, poznać zioła i dania kuchni słowiańskiej. Będą też dodatkowe animacje: nauka dawnych tańców ludowych, plecenie wianków czy motanie lalek słowiańskich - motanek.
Udział w zajęciach warsztatowych „Herbinarium Anny Wazówny" i w dniu otwartym w Grodzie Foluszek jest bezpłatny. Projekt realizowany jest w ramach dofinansowania z Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Etnopolska 2021.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz